Herkuttele hyvillä mielin — ja tue samalla suomalaista työtä!

Herkuttele hyvillä mielin — ja tue samalla suomalaista työtä!

Anjan Luontoherkun tuotteet ovat kotimaisten pienyritysten taidonnäytteitä. Tässä jutussa tutustutaan tarkemmin työhön terveellisempien makeisten takana.

Anjan Luontoherkun terveellisemmät makeiset saivat alkunsa Anjasta — kenestäpäs muusta! 2000-luvun alkumetreillä hän tutustui terveysmessuilla sattumalta täysruokosokeriin, joka silloin tunnettiin “intiaanisokerin” nimellä. Tätä terveellisempää makeuttajaa maisteltuaan Anjan mielessä virisi ajatus täysruokosokerilla makeutetuista, terveellisemmistä makeisista.
– Ajattelin, että kun ihmiset haluavat joka tapauksessa joskus herkutella, voisiko se tapahtua terveellisemmin, Anja muistelee.

Kun täysruokosokerimakeisia ei kukaan Suomessa vielä silloin valmistanut, Anja ryhtyi tuumasta toimeen — eikä aikaakaan, kun ensimmäiset makeiset olivat jo ihmisten huulilla.

Anjan Luontoherkun tuotteet ovat suomalaisten pienyritysten taidonnäyte. Marmeladit ja toffeet tehdään Mäntsälässä Sahlman Makeisten toimesta ja lakritsit Porvoon Lakritsilla Koskenkylässä. Anjan lakritsin speltin on viljellyt porvoolainen Anttilan tila.

Sahlman Makeiset on marmeladien, toffeiden ja kvinoasuklaan taitaja

Anjan Luontoherkun ensimmäinen tuote olivat täysruokosokerilla makeutetut marjamarmeladit, jotka on alusta saakka tehty yhteistyössä Sahlmanin makeistehtaan kanssa. Sahlman Makeiset toimi 2000-luvun alussa vielä Herttoniemessä, jonne Anja marssi pontevasti intiaanisokeripussin kanssa ja kertoi toiveensa teettää makeisia tavallista terveellisemmästä makeuttajasta.  

Idean kypsyttelyn ja koe-erien jälkeen valmistuivat ensimmäiset myyntikelpoiset marmeladit ja pian niiden kavereiksi Sahlmanilla tehtiinkin jo täysruokosokerilla makeutettuja toffeita sekä rapsakkaa kvinoasuklaata. 

Sahlman Makeiset mäntsäläläinen pienyritys, jonka toiminta perustuu perinteisiin resepteihin ja varmaan ammattitaitoon. Jo nelisenkymmentä vuotta makeisia maakaroineelle Sahlmanille on kunnia-asia, että kaikki tuotteensa valmistetaan parhaista raaka-aineista käsityönä. Koska tuotteiden tuoreus on myös ensiarvoisen tärkeää, Sahlman valmistaakin ne aina asiakkaalle vasta tilauksen saatuaan. Pienet valmistuserät ja täsmätuotanto takaavat makeisten herkullisuuden ja tuoreuden.

Etenkin hampaisiin tarttumattomista toffeistaan kuuluisaksi tullut, vuonna 1984 perustettu Sahlman Makeiset on vuosien varrella kasvanut merkittäväksi toffeetankojen valmistajaksi. Herkkunsa maistuvat myös Suomen rajojen ulkopuolella: vientiin menee nykyisin peräti puolet makeistuotannostaan.

Vaikka tuotteiden herkullisuuden ansiosta suosio onkin kasvanut alkuajoista kosolti, on yrityksen toimintatapa pysynyt samana alusta lähtien: kaikki makeiset valmistetaan pienissä erissä käsityönä parhaista raaka-aineesta.

Anjan Luontoherkun Anjan oma toffeesuosikki on vegaaninen Luonnon Voima -toffee, joka saa hänet aina hyvälle tuulelle.

Walton´s eli Porvoon Lakritsi tekee parhaat lakut

Marmeladin, toffeiden ja kvinoasuklaan suosion kasvaessa Anjan asiakkailta tuli toive täysruokosokerilla makeutetusta lakritsista. Siinä asiassa Anja kääntyi Koskenkylässä sijaitsevan Oy Walton’s Ab:n (eli Porvoon Lakritsin) Eero Miettisen puoleen. Hän lupasi tehdä koe-erän, joka onnistuikin yli odotusten.

Täysruokosokerilla makeutetusta lakritsista tulikin hyvin pian Anjan Luontoherkun kaikkein suosituin tuote. Alkuvuosina herkku tunnettiin nimellä “Intiaanilakritsi” mutta jokin aikaa sitten tuote muutti nimensä “Anjan lakritsiksi”.

Loviisan Koskenkylässä sijaitseva Walton’s on ketterä perheyritys, joka tunnetaan myös nimellä Porvoon Lakritsi. Lakritsiin erikoistuneella, sympaattisella herkkutehtaalla on lakritsinvalmistustaito hyppysissään: he todella tietävät, miten parhaat lakritsit valmistetaan. Walton’s on uranuurtaja paitsi täysruokosokerilla makeutetussa lakussa myös gluteenittoman lakun saralla: sitäkin Koskenkylässä valmistettiin ensimmäisenä Suomessa.

Anjan Luontoherkun Anjan oma makeissuosikki on juurikin täysruokosokerilla makeutettu Anjan lakritsi, joka aiemmin tunnettiin “Intiaanilakritsina”: 
– Terveelliset makeiset ovat minulle sydämen asia. Olen hyvän lakritsin ystävä ja Anjan lakritsissa mielestäni parasta on jäljittelemätön, vanhan ajan lakritsin maku, jonka saa aikaan puhtaiden raaka-aineiden tasapainoinen yhdistelmä. 

Anjan lakritsiin vatsaa hellivän lisänsä tuo kotimainen speltti, joka on peräisin porvoolaiselta Anttilan tilalta. Kun nimikkolakritsi uhkaa loppua Anjan Luontoherkun varastosta, soittaa Anja oitis Anttilan tilalle, jossa spelttisäkit pakataan valmiiksi. Anja kuljettaa speltit Walton´s:ille Koskenkylään – ja pian onkin jo uusi lakritsierä keittymässä.

Anjan Luontoherkun terveellisemmät makeiset ovat monen kotimaisen pienyrityksen yhteinen aikaansaannos. Näitä herkkuja nauttimalla suot itsellesi makeaa elämää ja tuet samalla suomalaista työtä.

Makeisten täysruokosokeri tulee perulaiselta luomuosuuuskunnalta

Anjan Luontoherkun terveellisempien herkkujen makeuttajana komeilee täysruokosokeri, jonka sokeri´ruot viljellään luomutuotantona Perussa. Käsityönä sokeriruo´oista puristetusta mehusta kuivattamalla valmistetun täysruokosokerin on toimittanut CAES Piura -niminen maatalousosuuskunta, joka on Piura Sierran eli Perun kosteikkojen alueen luomuviljelijöiden yhteenliittymä.

Johanna

Kommentointi on suljettu.